25 August 2014

kau tahu kuat itu apa ?

assalamualaikum ! selamat pagi ..maaf lame tak tak update blog, lame tak menyinggah blog orang .. ad masalah yg perlu diselesaikan .. Allahuakbar ? Sesungguhnye Allah itu maha adil, Dia berikan apa yg kamu mahukan , Dia berikan ap yg terbaik .. Ya allah , berat sungguh aku nak lalui ujian Mu , Engkau beri larh aku kekuatan, kerna aku tahu Engkau dah aturkan kehidupan aku . kerna aku tahu aku kuat untuk hadapi ujianMu .. mungkin aku rase ini ujian yg terhebat bagi aku , tapi jangan lupa ada yg lagi hebat dari ujian yg aku hadapi .. Jangan larh kau menidakkan ap yg Allah aturkan , sedangkan Allah itu tahu apa mahumu .. Sedangkan Allah itu tahu apa yg terbaik untukmu . Percaya larh wahai ZAINILIZA *nama aku larh* ada yang lagi terbaik untuk kau .. jangan larh sesekali kau mempertikai ujianNya. ini ad sikit kata-ii semangat untuk aku .untuk korang jugak ! 

sesiapa yg sedang alami seperti aku, putus tunang, tunang tak jadi ker , kahwin tak jadi ker .. boleh lar share pngalaman korang kat bwah comment .. setidak-tidaknye beri larh kata-ii semangat untuk aku teros hidup .. :')




22 August 2014

takdir Allah

percaya Allah tak ? percaya Takdir tak ? semua yang jadi bersebab kan ? Allah nak yg tebaik untuk hambanye .. Allah syg semua hamba nye .. kadang-ii rase dunia nie tak adil tapi Allah tau apa yg tebaik untuk kita .. menggigil sebenar nye nak taip nie tapi kuatkan hati jugak .. percaya qada' dan qadar .. percaya kebaikan yg akan dtg .. putus tunang ? yg penah alami .. yg pernah rase mungkin korang tau cmane perasaan itu .. wlaupun ad sedikit benci terhadap dy tapi tetap ad kenangan dgn dia .. Allahuakbar !sungguh aku terkilan .. sungguh terase .. tapi siapa lar aku nak menidakkan apa yg Allah aturkan .. mungkin ad hikmah sebalik kejadian nie .. mungkin Allah tau apa yg terbaik untuk aku .. kun fa ya kun .. "Bila Allah cakap jadi maka jadi lah ia" Janji Allah itu pasti .. 
aku cume berharap lepas nie ad sinar kebahagian untuk aku .. :')

pendek jer entry nie sbb takde ap yg nak dikongsikan .. cume aku harap aku masih kuat nak teruskan hidup .. masih bersyukur sbb masih ad family yg memahami , kawan-ii yg memahami .. :')

20 August 2014

' Giveaway Merdeka Lestari '

 haii .. salam maghrib ! aku join GA lagi . hee .. jom ramai-ii join .. ramai-ii memeriahkan segmen nie .


saya bangga menjadi anak malaysia !
klik SINI nak joinn ! 

Hadiah 
1) Top Referral : Buku Duit Pantas (Penulis : Ammar Zahar)  + Topup RM10
2 ) 5 x Topup RM10

19 August 2014

nak update ape nie ?

haii selamat petang ...assalamualaikum .. pernah tak korang rase nak update status tapi taktau nak post ape ?  ha begitu perasaan aku skang nie .. ak nak post entry tapi entry ap nak post ? dari pagi dok pk ape bende lar aku nak post nie kann .. tapi tak berjaya dapatkan jawapan .. so ini jawapan dy -> babai .. ahaks !


18 August 2014

Dhiya's First Give away .

haii . selamat petang . assalmualaikum .aku join giveaway lagi . ahaks ! rajin pulaks join giveaway 2 3 ari nie .. salah satu nye sbb syarat gile simple uollss ! aku nie mmg tak suke yg melecehkan .. dpat giveaway syarat yg simple mmg aku balunn . ahaha .. menang kalah itu cite kedua .. yg penting silaturahim .. jom ramai - ii memeriahkan segmen nie .. ini first time give away DHIYA


Assalamualaikum wbt
Rakan-rakan blogger yang dikasihi, 
Saya sedang menjalankan satu kempen giveaway pertama dalam blog Dari Diri Dhiya ini. Sebelum ini saya tak pernah anjurkannya sebab saya takut tidak mendapat sokongan (oh pesimis nya sayaaa!)
Tetapi sekarang saya sedar. Kempen sebegini, walau giveaway nya mungkin tidak seberapa, saya sebenarnya sedang cuba menjalinkan persahabatan dengan anda.
Oleh itu, atas nama persahabatan, sudilah kiranya anda mengambil bahagian dalam giveaway saya yang pertama ini. Insya Allah jika berjaya, saya akan cuba menganjurkannya dengan hadiah yang lebih menarik. (P/S: Cenderahati dari Korea saya masih banyak, tau! Memang dibawa pulang untuk DDD)

Syaratnya sangat mudah, kerana saya memang berniat untuk memberi sambil bersahabat. Wallahi :)

1) Tempoh kempen: 18 Ogos 2014- 31 Ogos 2014 ( jam 12 tengah malam)
2) Follow blog Dari Diri Dhiya dan nyatakan anda follower yang ke berapa
3) Post kan entri ini (copy and paste) sahaja di blog anda
4) Ajak rakan-rakan pembaca blog anda untuk menyertainya
5) Tinggalkan link entri tersebut di ruangan komen entri ini
6) Pemenang akan dipilih secara rawak menggunakan random.org
7) Ada 7 pemenang bertuah akan dipilih! 7 tau!
Klik dan jemput ke blog Dari Diri Dhiya
Klik dan jemput ke blog Dari Diri Dhiya
Pengumuman pemenang akan dibuat pada minggu pertama September 2014 bersempena dengan edisi istimewa entri terbaik bulan tersebut.

Pengeposan hadiah adalah secepat mungkin, sebaik mendapat maklumat dari pemenang :)

Saya mengharapkan sokongan dan penyertaan anda :)
Salam sayang,
Dhiya

16 August 2014

kadang-ii

kadang - kadang apa yg kite NAK , itu yg TAK DAPAT
kadang - kadang apa yg kite TAK NAK , itu yg DAPAT
kadang - kadang apa yg kite RASA ,  TAK SAMA dengan orang lain
kadang - kadang kita selalu berFIKIRAN negative 
kadang - kadang mereka TAK TAHU apa yg kita TAHU 
kadang - kadang kita selalu terLUPA 
dan, banyak lagi kadang-ii ...................... kann ? :')

*sebab itu Allah itu adil .. Allah dan rancangkan sesuatu untuk kita, perancangan Allah lebih baik , peraturan allah lebih baik . semoga aku terus kuat :')

"Segmen Tingkatkan Trafik Blog by Irsyahealthyhouse"

selamat pagi . jom tingkatkan trafik blog . :)

selamat bersegmen !
klik SINI okeyh .

14 August 2014

takde title . :)

haii . assalamualaikum . selamat petang .. lama tak sapu halaman blog nie .. kadang-ii tu ad bnyak sbb kenape kite tak hupdate blog .. *aku jer larh* .. sbb aku terpikir takan semua bnde aku nak update kan ? takod jugak nak update semua bnde pasal diri sendri .. yer lar blog nie pon bukan aku sorang yg bace .. rmai yg bace .. kang tersalah taip ker ap ker da kene printscreen .. aku jugak yg malu .. kalau boleh tu bia lar femes bnde yg baik kan .. biar org bce blog kite yg baek-ii jer .. kalau org ckap tu yg murni-ii jer .. sbb kadang-ii tu aku taktau same ad bnde tu ptut aku update ker tak ? yg nie pon perlu ker aku taip ? bnyak kali jugak pk .. tapi apakan daye .. beranikan diri .. sbb aku ckap nie pon pasal siri sendri .. jeles tgk org yg pndai pasal dunia blog nie .. ad jer pendapat yg dyowg nk update .. ad jer pngalaman dyowg nak share .. tahniah yer untuk korang-ii .. aku sedang belajar mngenali dunia blog .. hikhik . *pause*

hmm, sekarang nie aku tgh berjalan - jalan blog ker blog .. dari senarai SINI .. rmai jugak yg join .. tahniah kepada pemenang yer .. aku akan berjalan dari semasa ker semasa .. rmai sgt tu nak buad dlam mase sehari .. mane tau aku t'pas pandang harap maaf yer .. sila lar singgah dan follow blog yg tak seberapa nie .. kepada kak Mia liana, thanks yer sbb buad segmen "nak URL blog #7" nie .. sbb lyza boleh berjalan menziarahi blog yg lain ..hee.. okeyh lar cukup kot untuk hari nie .. babai .. assalamualaikum .

10 August 2014

oppo ker lenovo ?

haii selamat petang .. assalamualaikum .. lame rase nye tak update . kebiasaan nye aku akan update blog time kerje sbb pc kat uma alahaai mcam mnx beli baru .. mmg tak lar kan .. kne format blek baru okeyh kot ..lembap sgt .. biase lar kalau update kat tmpat keje ie tggu mmg betol - ii free mcam hari nie ..d'sbbkan hari ahad jadi kurang sikit lar org nak g klinik ..mungkin sbb weekend kn .. nak bercuti, balek kg semua .. okeyh berbalik pada tajuk, oppo ker lenovo ? ad sesiapa tak yg da pernah gune oppo? tgh gune oppo ker ? camera oppo cantek wehh ..tak payah nak edit .. serious tak tipu .. tapi taktau lar kalau ad yg gune oppo tu ckap tak cantek .. sbb mase ak test kat psaraye tu cantek gile nnt ak belanje 1 gmba .. ak siap blutooth lagi  gmba yg ktorg selfie .. bukan maen xcited lagi kan ? so crite dy knape ak nak gune lenovo . oppo tu saje promot mber aku yg nak beli . ak beli lenovo yg dy gune skang ? ahaha . okeyh baii ..

*rase macam mintak kaki entry kali nie* 
*eh ker sebelum nie pon entry mcam mintak kaki jugak*
*ahh pedulikan*


nah aku belanje 1 gamba dari oppo . ohh sebelum terlupe ini gamba camera depan . diulangi camera hadapan . kalau tak percaya tgk tulisan belakang tu n pin tudung aku ! babai .

07 August 2014

resdung ker ?

haii dunia .. assalamualaikum .. selamat mlam .. hari nie aku nak sembang pasal hidung tersumbat .. *hidung tersumbat pon nak buat entry* . hidung aku nie kalau pagi jer mule lar dy nak bersin - ii .. tak ckup pagi dengan malam nye sebelum tido . nak tido tu bukan maen seksa lagi jgn ckap larh .. nak bernafas gune mlut mmg tak selesa lar kn *wajib plak tu* .. lepas tu kene aircond . alahh kampung betol kann kene aircond pon bersin - ii .. agak tertekan lar setiap kali sejuk, kene air n malam sebelom tido wajib kene .. yg tak tahan nye hidung nie sumbat .. *tau tak sumbattt* bernafas pon kuat jer .. time tido agaknye berdengkur kot *malunye kalau org tgk* . aku tak tauu lar nk buat ap dgn hidung ak nie .. jmpe doctor tmpat yg ak keje tu . dy soh gune mentol crystal .. da 2x buad msok hari nie . tgk 2 3 hari camne .. sebelom tido aku pakai yg lekat kat hidung tuu .. alahaii takde function .. so tujuan entry ini di publish nak tnye ad petua - ii lain untuk hilangkan bersin - ii nie .. haa lagi satu ini ker name nye resdung ? *alaa resung ker nieh* .. jangan lar resdung , resdung tak boleh mkan mkanan laut .. udang sotong semua pebret .. SAMBAL BELACAN pon pebret okeyh !! kalau ad sesiapa yg tau rawatan tradisional sila sila trunkan ilmu .. aku tanak bergantung kat ubat .. okeyh babai . goodnight . 


*sumber dari pakcik google . lebeh kurang cenggini aku punye muke, lagi buruk* ahaha

05 August 2014

Giveaway #CikMielaBukaKedai


Assalamulaikum. Giveaway ini dibawakan oleh Cik Miela sempena pembukaan kedai Ladya Shops


Hadiah:
1x Long dress
1 x Long Tee
1 x Toup RM10
30 x mystery gift untuk 30 peserta pertama
Gambar hadiah:


Klik sini untuk join

membebel . :)

haii assalamualaikum . selamat petang .. lame tak menyapu halaman "rumah" nie . kebizian agak t'serlah  due tiga hari nie .. dengan masalah yg tak pernah sudah .. alhamdulillah masalah atau ujian allah bagi tu bermakne allah masing sygkan kite . allah pilih kite sebab allah tau kite sorang jer yg mampu hadapi .. in syaa allah .. petang - ii tgh keje nie taktau nak buad ap .. patient tak rmai ptg - ii mcam nie .. lepas mgrib atau isyak baru lar ramai .. time - ii nak balek tu lar rmai .. *dalam hati memberontak knape patient dtg* ahahaa .. sebenar nye take bende nak ckap .. *lpas tu aphal post entry* saje lar nak mengisi masa lapang smentara takde keje nak buad nie kan .. blog nie pon da lame takde pengunjung .. *sedeh* .. nak join give away tpi syarat tu mcam rase rumit sgt jer *ker aku yg tak pham* . nak buad giveaway sendri pon mmg mcam tak lar kann .. sbb nye nnt nak kene hantar hadiah-ii tu .. ak amek mase sikit nak kne hntar hadiah-ii .. yer lar kan keje .. nnt lame tak hntar kat tuan tanah da aku kene kondem .. penah lar jadi sponser utk satu kwan ak nie agak lame ak perap hadiah tu .. nseb baek tuan tanah tak memarah .. *tetibe rase mcam nak jadi sponser lagi*  sesape nak aku jadi sponser sila lar hubungi ak . hehee .. huhh ! okeyh lar .. tuu jer nak membebel hari nie .. :))

01 August 2014

tersentuh . T_T


sangat tersentuh aku tgk video nieh . semoga aku teros kuat .

inikah takdir ku ?

haii selamat pagi tengahari *sebenarnye pagi tadi punye tpi bnyak berhenti jadi lar tghari* dan assalamualaikum , sehad ker semua nye ? alhamdulillah semua dlam keadaan yg baik .. hari nie mood aku suam - ii kuku .. aku taktau lar same ad yg aku nak taip nie luahan ker , mintak simpati ker , mintak pendapat ker , tapi aku ase mcam mintak kaki . tak kire ! aku nak jugak post entry nie . tak kire lar ape pndangan korang t'hadap aku . aku cume mintak semoge aku kuat menaip entry nieh . kawan - ii tolong support ak yer .

firstly nak cakap selama aku hidup 23tahun nie dan selama 2 tahun lebeh m'jadi tunangan orang nie ini lar aku rase dugaan yg paling hebat aku terima .. mula - ii tu mmg rase mcam dugaan .. "ohh biase lar dugaan org bertunang, adat lar tu, ad pahit manis nye, sedangkan lidah pon tergigit inikan pula suami isteri . *ehh belom jadi sumi isteri lagi* . tak dinafikan mula - ii bertunang aku rase dunia tu aku yg punye .. aku bertunang dgn org yg aku baru knal 3 bulan konon - ii nak bercinta selepas nikah .. tapi ALLAH lebeh mngetahui .. ALLAH lebih paham ap yg kami lalui .. kami terpakse pospone kahwin smpai ker hari ini .. sebenarnye, aku nk lupe kisah silam , serious mmg aku nak lupe tanak ingat sikit pon tapi perkara yg mebuatkan kterorg pospone ulang balik . *pause*

hari nie 01.08.2014, kadang - ii aku rase hidup nie tak adil, kadang - ii aku macam nak salahkan takdir ap yg berlaku kat atas diri aku . *astagfirullahazim* aku tau berdosa, aku tau salah ckap camtu tpi hati aku tak kuat, kalau hati nie bersuara pastinye ia akan berkata, cukup lah syg aku tidak berdaya *ini lirik lagu* . aku penat dah menangis , air mate aku dah takde nak kluar , aku taktau sama ade ini dugaan atau mmg ini takdir hidup aku . *air mate minitik - nitik kluar* sebenar nye aku perlukan kawan yg pham isi hati aku, yg pham ap yg aku nak smpaikan . hati aku nie syg sgt kat dy .. aku taktau knape hati ak nie berat sgt nak lupekan dy .. aku taktau knape aku rase jodoh aku dgn dy kuat . wlaupun da bnyak dy saketkan hati aku . *pause*

tetibe mase nk login blog nie aku ad terbace satu enrty nie dari http://www.ayuinsyirah.my/2014/08/belajar-untuk-redha.html .. yer belajar untuk redha .. sangat kene dgn aku skang nieh . ohh tuhan, berikan larh aku kekuatan menempuhi dugaanMu, aku percaya ada hikmahNye setiap dugaan yg aku terima . semoga aku teros kuat untuk hari - ii yg akan mendatang .. kawan - ii doakan saye yer .